Novice

Delavnica Kmetijstvo na Ljubljanskem barju 

torek, 22. maj 2012 13:31:00

Vabimo vas na delavnico z naslovom Kmetijstvo na Ljubljanskem barju, ki bo 30. maja 2012 ob 19.00, v sejni dvorani Centra Ig, Banija 4. Dogodekje namenjen pogovoru o priložnostih pridelave na Ljubljanskem barju. Organizacija delavnice poteka pod okriljem projekta Vitalne krajine v sodelovanju z občino Ig. Pri pogovoru se nam bodo pridružili lokalni pridelovalci iz različnih občin Ljubljanskega barja, uspešni pridelovalci iz drugih območij ter drugi strokovni gostje.
Vljudno vabljeni!

Maja Simoneti, vodja projektne skupine Vitalne krajine, LUZ, d.d.
Janez Cimperman, župan občine Ig

 

 

Projekt Ljubljansko barje - moj navdih se letos osredotoča na kmetijsko dejavnost na območju Ljubljanskega barja. Naravnim danostim in kulturnim vrednotam prilagojeno kmetijstvo že danes ključno prispeva k družbenemu, okoljskemu in gospodarskemu razvoju ter identiteti kulturne krajine tega območja. Pridelovalni potencial, usklajen z varstvenimi potrebami območja, pa bi lahko izkoristili še bolj. Podatki kažejo, da kmetijstvo na barju lahko zagotavlja produkte, od zdrave hrane   do kulturne krajine, ki prispevajo h kakovosti bivanja lokalnih prebivalcev in so tržno zanimivi tudi za obiskovalce in širšo skupnost. Okolju prilagojena pridelava hrane z dobro P prepoznavno lokalno identiteto predstavlja tudi nove tržne možnosti. Tega se zavedajo tudi v večini barjanskih občin, ki zato organizirajo lokalne tržnice. Projekt Vitalne krajine bo v letu 2012 podprl njihova prizadevanja pri organizacijah tržnih dogodkov, ki bodo vključevali pridelovalce iz celega območja.
Tržno sezono napovedujemo z delavnico, ki jo po posvetovanju s predstavniki zainteresiranih občin organiziramo v sodelovanju z občino Ig. Delavnica je namenjena spodbujanju interesa za pridelavo in trženje ter promociji priložnosti za skupno ponudbo okoljsko sprejemljivih lokalno pridelanih kmetijskih pridelkov in proizvodov z območja Ljubljanskega barja.
 

letak

Pijavška barjanska pot  

torek, 22. maj 2012 13:30:00

Pijavška barjanska pot je krožna pohodna pot, ki nas s središča vasi vodi na barje.  Pohod poteka po ravnem, samo zaključi se z rahlim vzponom z barja nazaj v vas.  Na poti se srečamo z  zgodovinskimi in kulturnimi spomeniki, bogatim rastlinjem značilnim za vlažna področja, srečali bomo kakšnega metulja, saj jih tukaj domuje kar 89 različnih vrst. Barje je tudi bogat rezervat ptic.  
Pot je opremljena s tablami, ki opisujejo kulturne, zgodovinske in naravne znamenitosti.
Za  okrepčilo pa dobro poskrbijo v Gostilni »Čot«.

Organiziran pohod je  vsako leto 1. maja, start ob 10. uri,

kolesarjenje pa 1. soboto v septembru, start ob 10. uri.

Informacije: Tončka Pal 041 611 009

 

 

Več podatkov

Kmečka tržnica pod Ruskovim kozolcem na Klancu 

torek, 22. maj 2012 13:15:00

V soboto 19. maja je potekala tradicionalna Kmečka tržnica pod Ruskovim kozolcem na Klancu.

Na tržnici so se predstavili različni pridelovalci in proizvajalci s svojimi izdelki in pridelki. Na trznici smo tako lahko kupili:
-suho mesnate izdelke,mlečne izdelke,domači sokovi,
-med,lončene izdelke ,moko,pecivo,suho cvetje,češnje
-zelišča,vloženo sadje in zelenjava,suha roba,okrasne sveče
Vsi ki bi želeli kakorkoli sodelovati pri ponudbi in imate kaj dobrega ali zanimivega za ponudit na naši tržnici, vabljeni na našo jesensko tržnico.

Semenj bil je živ.

 

Fotoreportaža s Vseslovenskega srečanja ljubiteljev starodobnih vozil na Škofljici 

torek, 22. maj 2012 13:12:00

V Soboto 19. 05 2012 je OLDTIMER CLUB ŠKOFLJICA organiziral tradicionalno vseslovensko srečanje starodobnih vozil.

Za pokušino nekaj utripa s prireditve...

S KOLESI IN Z LADJICO PO LJUBLJANSKEM BARJU 

ponedeljek, 14. maj 2012 12:35:00

 

Ljubljanska kolesarska mreža organizira izlet po Ljubljanskem barju.
Z namenom omogočiti drugačno spoznavanje Ljubljanskega barja, ki ga omogoča kombiniranje ladijskega prevoza in kolesarjenja ter s ciljem opozoriti na neizkoriščene potenciala Barja za razvoj kolesarjenja v Ljubljani in ljubljanski urbani regiji so se v Ljubljanski kolesarski mreži odločili, da bodo v sklopu akcije »LJUBLJANSKO BARJE – TUDI NAŠ KRAJINSKI PARK« in »KOLESARSKEGA FESTIVALA 2012« za člane in simpatizerje v soboto, 19.5. 2012 organizirali LADIJSKO KOLESARSKI IZLET PO LJUBLJANSKEM BARJU. Na ladjico, ki lahko sprejme do 30 kolesarjev z njihovimi kolesi vred, se boste lahko vkrcali ob 11.00 na pristajališču na Breguv Ljubljani in se po okoli dveh urah vožnje izkrcali v Podpeči, kjer boste imeli možnost, da nadaljujete raziskovanje Barja s kolesi tako v smeri nazaj proti Ljubljani kot v smeri proti Tehniškem muzeju v Bistri ali pa boste zgolj odkrivali bližnjo okolico ter izkoristili možnosti za rekreacijo in degustacijo ponudbe, ki jo nudi športno-rekreacijsko-pikniški center v Podpeči. Povratek nazaj v Ljubljano bo ob 17:00 iz pristajališča pri piknik centru v Podpeči.

Cena prevoza za odrasle znaša v obe smeri 20 €, v eno smer pa 12 €,za otroke do 6 leta je prevoz brezplačen, za otroke med 6. in 15 letom pa je cena prevoza v obe smeri 15 €, v eno smer pa 10 €.Vse cene vključujejo tud prevoz koles. Obvezne prijave z izpolnjenim prijavnicami sprejemajo po običajni pošti na naslov LKM; Trubarjeva cesta 50, 1000 Ljubljana in po e-pošti na: lkm@kolesarji.orgdo sobote, 12. 5. 2012.

V primeru slabega vremena bo izlet 26. 5. 2012.V primeru manj kot 20 prijav si pridržujejo pravico do odpovedi izleta, o čemer vas bodo obvestili vsaj 3 dni vnaprej.

ŠIVILJSKA DELAVNICA 

torek, 10. april 2012 09:06:00

OROSTARKE vabijo na drugo delavnico, ki jo bo vodila Tadeja Vadnjal. Delavnica bo na OŠ Oskarja Kovačiča, Ob dolenjski železnici 48, 1000 Ljubljana, učilnica št.6. Izdelovali bomo

                                                                                         

                                                                                                      SET ZA POGRINJEK

 

S sabo prinesite:

- šivalni stroj (če ga nimate, bodo na voljo 4.šivalni stroji - rezervacije za šivalni stroj na gsm: 031/823-640, najkasneje do 13.4.2012,

- škarje za rezanje blaga, oz.osnovni šiviljki pribor (ni pa nujno).

Set se bo izdeloval iz ostankov blaga, za katere bo poskrbela voditeljica delavnice. Po želji lahko prinesete svoje blago.

 

Vsaka, ki si bo izdelala pogrinjek, prejme malo presenečenje.

 

Kotizacija: 5,00 EUR

 

                                                                                                      Vabljeni!

Etnološko potepanje po Ljubljanskem barju 

četrtek, 05. april 2012 09:22:00

V organizaciji Krajinskega parka Ljubljansko barje in pod vodstvom etnologinje Maruške Markovčič, smo se v soboto, 31.marca potepali po Ljubljanskem barju.
Zbrali smo se na Špici, ob Gruberjevem kanalu. Gruberjev kanal je bil narejen za izsuševanje Ljubljanskega barja, saj je Ljubljanica mnogokrat poplavljala. G.Gruber je načrtoval prekop okoli grajskega hriba. Gradnjo prekopa je dokončal V. Struppi, saj je Gruber potrošil preveč denarja, zato je moral zapustiti mesto. Danes na Gruberjevem prekopu stoji 10 mostov in vsem poznane zapornice za regulacijo pretoka vode.



Pot do cerkve Sv.Mihaela v Črni vasi, smo nadaljevali z avtobusom. Sprejel nas je župnik Edi Strouhal. Temeljni kamen za cerkev je bil postavljen l.1938. Viden je na vogalu Cerkve, kamor so vgrajene ploščice z imenu dobrotnikov. Cerkev je nastala na pobudo F.S.Finžgarja. Prvotno bi morala Cerkev stati na zemljišču naproti OŠ Barje, kjer je danes sejmiščni prostor. Zaradi različnih okoliščin, so Cerkev postavili v Črno vas. Arhitekt J.Plečnik je pri izdelavi cerkve uporabil tradicionalne in lokalne materiale. Zvonik se ne dotika cerkve oz.cerkvene stavbe, je samostojen in votel. Plezalka, ki ga ovija, je stara 70 let in spomeniško zaščitena. Vsa stavba stoji na 347 pilotih. Tudi notranjost cerkve je drugačna od ostalih cerkva in ima polno prispodob. Na žalost smo bili časovno omejeni in po programu smo se napotili do Tomaževe hiše, najstarejše lesene hiše v Črni vasi. Zgrajena je bila l.1844 in je bila l.2001 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.



Pozdravil nas je njen sedanji lastnik, g.Jernej Strle. Tomaževa hiša je tipična gradnja hiše, zgrajena iz brun. V notranjosti je še vidna črna kuhinja. Maruška pa nam je pripovedovala o načinu gradnje in pilotiranju na Ljubljanskem barju. Posebnost gradenj hiš na Ljubljanskem barju je ta, da je potrebno zaradi posebnosti terena »zabijati pilote«, na katere bomo postavili hišo. »Zabijanje« je bilo včasih res zabijanje, saj so to delali »na roko«. Danes pri zabijanju pilotov uporabljajo stroje, bagre. Zabijali so s pomočjo ti.«norcev«. Težki so bili od 80-120 kg. Le-tega nam je pokazal naš naslednji gostitelj, g. Franc Škraba.
 


Pokazal nam je tudi kose šote, izkopane pred 100 leti. Uporabljena je bila kot toplotna izolacija hiše v Trnovem. Šota se je kopala v letih 1810 – 1950. Izvažali so jo v Trst, za kurjenje parnikov , za gorivo. Šoto so rezali v »klaftrah«. To je cca 1m. Dol se je rezalo »za en štih« vrednosti. Ta štih pomeni globino lopate. Lopata je bila prišiljena in imela je ostre robove, da so z njo lahko rezali šoto. Kopali so jo spomladi, ko je sneg skopnel in je zemlja postala mehka. Šoto so skladali na prav poseben način, da se je sušila 1 –1,5 meseca. Potem se je šota preložila. Tista, na vrhu, je sedaj bila spodaj. Sušila se je 3 mesece. Nato so jo zlagali v »kope«.



Iz Črne vasi smo se odpeljali v Bevke. Maruška nam je med vožnjo razlagala in opisovala stvari, ki jih sami ne opazimo in ne vemo. Npr. korito, ki stoji v Bevkah. Kdo bi si mislil, da so se v tem koritu kopali, da so prali perilo in se to korito imenuje Bevške terme?



Sprehodili smo se po barjanskih travnikih in si od blizu ogledali kimajoče glavice močvirskih tulipanov. Vse polno jih je. Nato se nam je še tukaj nasmehnila sreča. Bel močvirski tulipan – zelo redek. Pravijo, da je albin in tisti, ki ga najde, ima srečo. In gospa, ki ga je našla, je res imela srečo.



Zaključek našega izleta se je bližal. Napotili smo se proti kamnolomu v Podpeči, kjer žgejo apno. Velika peč, visoka, na vrhu odprta. Pred pečjo tirnice, po katerih dovažajo v peč drva. Apno žgejo oktobra meseca.



Zaključili smo v Grebenčevi kleti v Podpeči.



Zelo dobro organizirano, dobro vodeno etnološko potepanje po Ljubljanskem barju priporočam vsem in vsakomur. Barje si zasluži, da ostane tako kot je, da ne posegamo v njegovo značilnost flore in favne. Na območju barja živi mnogo ptic, ki so zaščitene, metulji, rastline, ki so zaščitene. Kdor spozna prave vrednote barja, ga bo ohranjal v vsej njegovi lepoti.
 

Slovenija znižuje CO2: dobre prakse 

nedelja, 01. april 2012 17:45:00

Način, kako hrano pridelujemo, katera živila jemo in od kod ter kako smo jih pripeljali: vse to lahko izjemno vpliva na spreminjanje podnebja. Ekološka pridelava se pri varstvu podnebja odreže precej bolje kot konvencionalna ali integrirana, ki ne moreta brez energetsko potratnih vložkov. Zato tudi uživanje ekoloških živil ne koristi le našemu zdravju, temveč tudi okolju in podnebju – a le, če jih pridelamo čim bliže oziroma lokalno, regionalno.

 

Dobre prakse, ki jih bomo spoznali na posvetu, nam bodo pokazale, kako so se spodbujanja podnebju prijaznega kmetovanja in prehrane partnersko lotili slovenski ekološki kmetje in potrošniki ter kako so v Rimu uspeli doseči, da otroci v vseh rimskih šolah in vrtcih že deset let uživajo ekološka živila, in to v veliki meri lokalna. Upamo, da vas bodo ti primeri navdihnili in vam olajšali pot do vaše lastne dobre prakse!

 

Slovenija znižuje CO2: dobre prakse
Partnerstva za ekološko kmetijstvo, zeleno javno naročanje in regionalni razvoj

Posvet, 11. april 2012, GRM Novo mesto - Center biotehnike in turizma Gostišče na trgu, Novo mesto

 

Spletni portal Ekologičen z vzpostavitvijo neposredne komunikacije med kmetom in potrošniki spodbuja lokalno pridelavo in porabo hrane ter trajnostno in etično potrošništvo. Prispeva k zmanjšanju okoljskega odtisa hrane, h krepitvi lokalne ekonomije, povezovanju mesta s podeželjem in negovanju tradicionalne kulture pridelovanja hrane.

V Rimu pripravljajo obroke v javnih šolah in vrtcih iz ekološko pridelanih živil. Vsi otroci zato po dostopni ceni uživajo kakovostna, zdrava, sveža, lokalna ekoživila. Zaradi pretežno regionalne oskrbe in zaradi ekološkega načina pridelave hrane so se zmanjšali izpusti CO2. Krepi se lokalna ekonomija.

 

Kako jim je uspelo?

Vabimo vas, da spoznate dobri praksi Partnersko ekološko kmetovanje in Lokalna ekološka živila v rimskih šolah in vrtcih. Predstavitev je namenjena predstavnikom občin in resornih ministrstev (pristojnih za okolje, kmetijstvo, hrano in varnost), šolam, kmetovalcem ter kmetijskim zavodom in zadrugam.

Udeležba, vključno s prigrizkom in kosilom, je brezplačna. Tolmačenje bo zagotovljeno. Prijave sprejemamo do zapolnitve mest oz. do 8. aprila na prijavnici. Dodatne informacije pri Nini Tome na 05 907 13 34 in nina.tome@umanotera.org ter na spletni strani www.slovenija-co2.si.

 

Na delavnico k Anici Ilar  

sreda, 28. marec 2012 21:11:00

MOROSTARKE vabijo na prvo letošnje srečanje, ki bo na Kmetiji pri Anici, Lipe 20, 1000 Ljubljana. Anica Ilar bo vodila ustvarjalno delavnico

OPORA ZA NAŠO NAJLJUBŠO VZPENJALKO.

S seboj prinesite vrtnarske škarje in cvetlično korito, v katerega boste postavile oporo in rožo. Delavnica bo v ponedeljek, 2. aprila 2012 ob 17.00 uri, ob vsakem vremenu. Vsaka, ki bo izdelala svojo oporo, dobi še malo presenečenje. Delavnica je brezplačna.

Zacvetelo je, zaživelo je... 

torek, 27. marec 2012 16:58:00

Te dni lahko uživamo v tistem, po čemer je Barje tudi poznano - razcveteli so se močvirski tulipani, logarice, kot jih nekateri poznamo (Fritillaria meleagris). Na nekaterih mestih so prave preproge, človeku je kar nerodno stopati, zato se marsikdo med nami odloči, da bo ta fenomen, ki počasi izginja, opazoval le s primerne razdalje...

Močvirski tulipani rastejo le na zelo vlažnih rastiščih, največkrat v močvirnih predelih, vlažnih travnikih in drugih vlažnih mestih po vsej celini, od zahodne Evrope do Kavkaza. Cvetijo konec marca in v začetku aprila. Zaradi svoje vezanosti na vlažna rastišča je vrsta predvsem v zahodni Evropi ogrožena, saj prihaja do izgube habitatov zaradi izsuševanja in obdelovanja močvirij. V nekaterih državah je že zelo redka. V Sloveniji raste močvirski tulipan le še na Ljubljanskem barju, v Krakovskem gozdu in na severovzhodu države.

Močvirski tulipan je strupen.

 

Verjetno nam ni potrebno zopet ponavljati, da je logarica zavarovana vrsta, ki izginja, zato nikar ne trgajte njih cvetov - raje si naredite fotografijo ali dve za spomin, ker šopek, ki bi ga lahko nabrali (pa ga raje ne!) ne bi zdržal niti do doma - logarici namreč kaj hitro odpadejo cvetni listi...

V pokušino ponujamo nekaj fotografij, ki so nastale s telefonom - tudi urednik včasih pozabi na fotoaparat ;)

močvirski tulipani

 

 

Stran 4 od 6 << < 1 2 3 4 5 6 > >>
Vital landscapes Centralna evropa LUZ, d.d.