INTERVJU: FRANCI HRIBAR ml. in FRANCI HRIBAR st.

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (9)
  • Komentarji (0)
19. avgust 2012 11:46:00

Izkušnje, da kmetje poleti nimajo časa, niso iz trte izvite. Ob obisku Hribarjevih to takoj postane jasno. Veliko posestvo, skrbno urejeno, pospravljeno. Presenečenja, kako velika je štala, nisem mogla skriti. Niti nisem skrivala navdušenja nad tem, da sem po ne vem koliko letih, spet videla en dan starega telička. In enega dva dni starega.
Rekli so mi, da naj pridem ob treh popoldan. Da imajo takrat največ časa. Glas po telefonu mi je zvenel starejši, sprejel pa me je postaven mladenič. No, kasneje se nama je pridružil še Franci Hribar starejši.

- Kako se ukvarjate s pridelavo: dopolnilna dejavnost, kmet, za prodajo, za lastne potrebe?
Kmetijska dejavnost, kmetija ima MIT številko.
- Kaj ste po poklicu:
Kmetijski tehnik
- Kdo dela z vami; družina, najeti delavci – stalno/začasno?
Brat, oče, mama ,…
- Kaj pridelujete in kje?
Pridelujemo krmo za govedo: koruzo, žito, tritikalo.
- Kaj je to tritikala?
Tritikala je mešanica ječmena in pšenice.
- Je zemlja vaša, bi jo potrebovali več, bi jo želeli najeti?
Imamo 14ha svoje zemlje, 60ha jo imamo še v najemu.
- Ali pridelovanje priporočate?
Za toliko, kot delamo mi, je to to. Ne vem, če bi sedaj začel še enkrat od začetka. Mi delamo od jutra do večera, nobenega dopusta si ne privoščimo.
- Bi vaše pridelovanje še razvili, če bi videli, da se pridelki in proizvodi dobro prodajajo?
Poznamo ljudi, ki imajo svoje mlekomate, pa pravijo, da se ne izplača. Jih ukinjajo. Mi se ukvarjamo z mlekom in pri tem bo ostalo.
- Koliko glav živine imate?
Okoli 150.
- Koliko je potem mleka?
Približno 1500 litrov na dan.
- Kako tržite svoje pridelke?
Preko zadruge.
- Vas zanima povezovanje z drugimi pridelovalci?
Povezujemo se tako, da drug drugemu pomagamo, takrat ko je to potrebno.
- Ali boste letos sodelovali na barjanskih tržnicah?
Ne.
- Katere so tri dobre značilnosti pridelovanja na barju?
Vlaga, ni suše, uspeva koruza, ki jo imamo za krmo, …
- Katere so tri ovire za razvoj kmetijstva / pridelovanja?
Poplave.
- Ali po vaši oceni obstaja za barje značilno kmetijstvo: živinoreja? Mešanica intenzivnega in ekstenzivnega?
Krma je primerna samo za konje. Problem je zakisanost zemljišča. Raste veliko preslice in potem jo lahko uporabljamo samo za steljo. Primerna pa je za krmo konjev, npr.
- Kateri pridelki so značilni za barje?
Koruza.
- Se strinjate da se z obdelovanjem ustvarja tudi značilna podoba kulturne krajine?
S košnjo se poskrbi, da se barje ne zrašča.

Zanimivo je, koliko novih stvari slišiš in koliko novega se naučiš. Pogovarjali smo se že nekaj časa, že skoraj smo se odpeljali, ko je gospod FRANCI HRIBAR st. ponosno vprašal: Vam je sin pokazal robota za molžo?
Kakšnega robota? Kaj pa je to?
No, in smo šli nazaj v štalo. Tega robota najlažje opišeš tako, da izgleda kot ograda. Ima vrata za vstop, vrata se zaprejo, krava dobi »bombonček« kot priboljšek, med tem časom stroj vimena opere, nastavi za molžo, kar kravo žgečka. To je najtežji del, ker se krava premika. Ko je krava pomolžena, se ji odprejo vrata za izhod in krava lahko odide. Robot stehta mleko, izmeri pomolženo količino, dela zapiske o kravi. Pa verjetno še kaj. Pridejo tudi krave, ki so že bile pomolžene, samo, da bi dobile bombonček. S tem robotom je prihranjenih cca 8 ur dela.
Pa še nekaj me je presenetilo. Nekakšna kravja gneča. Kaj se dogaja? Kot v avtopralnici, imajo »naštimane« vrteče krtače, ob katere se krava postavi, da jo zdrgne, in seveda obenem očisti. Imajo tudi tekoči trak. Pa dva kužka. In kmetija stoji točno pod viaduktom Reber. Spodaj se vidi vsa dolina. Pa jo opazijo?

Nekaj dni stari telički...

Velik in sodobno opremljen hlev

Hribarjeva domačija

Robot za avtomatsko molžo

Avtomatizirana higiena...

Pogovarjala sem se: Tadeja Vadnjal

Komentarji na to objavo so zaprti.
Vital landscapes Centralna evropa LUZ, d.d.