INTERVJU - Marija Suhadolnik, kmetija Pri Ljubljanščevih

sreda, 25. julij 2012 18:52:00

Na delavnici Kmetijstvo na Ljubljanskem barju na Igu je sodelovala tudi Marija Suhadolnik, ki skupaj z družino prideluje ameriške borovnice.

Na kmetiji Pri Ljubljanščevih, kot se “po domače” reče se ukvarjajo izključno z borovnicami. Ker je gojenje borovnic specifična panoga, kjer je delo potrebno skozi celo leto in ga ni mogoče opraviti strojno, je tudi njihov pristop in vedenje raslo skozi leta – ne gospodar, ne gospodarica nimata kmetijske izobrazbe, a veliko znanja.

Čeprav smo sredi polne sezone dehtečih sadežev in je dela največ, si je ga. Marija prijazno vzela čas in odgovorila na nekaj naših vprašanj…

 Kmetija pri Ljubljanščevih

  • Kaj pridelujete in kje?

Pridelujemo borovnice, na barju, po borovniško “na mahu”, v bližini Bistre.

  • Je zemlja vaša, bi jo potrebovali več, bi jo želeli najeti?

Večji del je naš, a imamo tudi najeto. Potrebovali? Da, če bi imeli kakšno roko več pri hiši…

  •  Se pridelovanje izplača?

 Da, sedaj se – v letih smo postavili ustaljeno prakso in urejeno prodajo.

  •  Ali pridelovanje priporočate?

 Da in ne! Če so finance in znanje, potem da, drugače raje ne…

  • Bi vaše pridelovanje še razvili, če bi videli, da se pridelki in proizvodi dobro prodajajo?

 Da, bi – a se takoj pojavi vprašanje delovne sile.

  • Kako tržite svoje pridelke?

 Večinoma prodajamo doma. Tekom 15 let se je vzpostavila “blagovna znamka” in mreža odjemalcev – poleg tega 2krat tedensko peljemo v razvoz. Predvsem pa gre za ustno izročilo – to največ pripomore.

  • Vas zanima povezovanje z drugimi pridelovalci?

Dejansko povezave že obstajajo. Pridelujemo praktično na isti lokaciji, tako da se poznamo in si pomagamo. Pri pridelavi si pomagamo, pri prodaji pa je vsak zase.

  • Ali boste letos sodelovali na barjanskih tržnicah?

Da, le na Dnevu borovnic. Ostali, prevsem jesenski sejmi so prepozno – takrat borovnic ni več…

  • Katere so tri dobre značilnosti pridelovanja na barju?

Tla, kisla zemlja (pH) in vlažnost. Seveda to velja za borovnice.

  • Katere so tri ovire za razvoj pridelovanja?

V prvi vrsti je to bolezen cvetna monilija, ki uničuje grmičke. Mogoče še omemba neočiščenih jarkov, kar dviga nivo vode.

  • Ali po vaši oceni obstaja za barje značilno kmetijstvo?

Ja, to je živinoreja – jo je največ. V borovniški kotlini poljedelstva ni – vsak prideluje le za lastne potrebe.

  • Kateri pridelki so značilni za borovniško barje?

Koruza in, skozi naše oči, borovnice. Drugače pa je barje najbolj namenjeno paši.

  • Se strinjate, da se z obdelovanjem ustvarja tudi značilna podoba kulturne krajine?

Da, sigurno. Drugače bi se vse pričelo zaraščati.

 

 

S prijetno družbo je borovnice prebiral in izpraševal: Žiga Munda

Prodaja ameriških borovnicKmetija Pri LjubljanščevihPrebiranje borovnicborovnice! Slastni sadeži...

Marija Suhadolnik

Komentarji na to objavo so zaprti.
Vital landscapes Centralna evropa LUZ, d.d.