Natečaj za mlade "agrarne" novinarje

ponedeljek, 06. avgust 2012 13:36:00

Evropska komisija spodbuja zanimanje mladih novinarjev za razvoj podeželja in skupno evropsko kmetijsko politiko z razpisom natečaja namenjenega mladim piscem. V času, ko se vse pogosteje omenja kakovost lokalno pridelane hrane in se ta trend povezuje tudi z realnimi gospodarskimi pričakovanju, je usmerjanje pozornosti mladih v podeželje več kot upravičeno. Spremembe v kulturi pridelave in prodaje hrane in prehranskih izdelkov so že zaznavne na lokalni in osebni ravni. Kakšen je njihov domet na globalni ravni pa zna v luči števila in vrste spremljevalnih učinkov teh sprememb morda celo še dolgo ostati manj pomembno. Pomembneje je, da že danes podeželje in primarna raba izzivata tudi zelo dobro izobražene, kreativne in poslovno ambiciozne mlade ljudi kot tudi to, da o spremembah pišejo mladi, odprti in kreativni ljudje.

Predstavništvo evropske komisije v Sloveniji je te dni objavilo novico o natečaju, ki spodbuja mlade novinarje k spremljanju in raziskovanju skupne evropske kmetijske politike (SKP), ki letos praznuje petdesetletnico obstoja. Natečaj razpisuje generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja pri Evropski komisiji v sodelovanju z Evropsko mrežo agrarnih novinarjev (ENAJ - European Network of Agricultural Journalists).

Na natečaju sta razpisani dve temi:

1.) kako mladi kmetje začnejo samostojno poslovno pot in

2.) okoljsko trajnostno kmetijstvo. Na natečaju lahko sodelujejo novinarji in študenti novinarstva, stari do 35 let, ki prihajajo iz držav članic, združenih v ENAJ : Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Madžarska, Irska, Poljska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Nizozemska.

Rok za oddajo prispevkov je 20. september 2012, in sicer se prispevke v Sloveniji odda tako, da se jih pošljite nacionalni predstavnici združenja ENAJ ga. Tatjani Čop na njen elektronski naslov: tatjana.cop@siol.net Prispevke lahko oddate v nacionalnem jeziku. Združenje ENAJ bo iz obeh kategorij nominiralo najboljši članek ter ga v prevod posredovalo Evropski komisiji.

Članke bo ocenjevala žirija, v kateri bodo sedeli tiskovni predstavnik Evropske komisije za področje kmetijstva in razvoj podeželja, predsednik združenja ENAJ (predstavnik novinarjev) ter strokovnjak s področja SKP. V vsaki kategoriji bodo nagrajeni trije članki, vseh šest nagrajencev pa bo povabljenih na letno srečanje novinarjev, ki pokrivajo kmetijsko politiko, decembra v Bruselj. Prvo uvrščena iz obeh kategorij bosta povabljena tudi na novinarski seminar, ki ga v letu 2013 organizira generalni direktorat Evropske komisije za kmetijstvo in razvoj podeželja. Rezultati natečaja bodo objavljeni v začetku novembra 2012.

 

Več o skupni kmetijski politiki EU :

http://ec.europa.eu/agriculture/capexplained/index_en.htm

Več o ENAJ:

http://www.ifaj.org/news-blogs/news-detail/article/2011/12/18/title/eu-commissio.html?no_cache=1&cHash=ae1593748994c396ec1ea5632283bfed

 

Komentarji na to objavo so zaprti.
Vital landscapes Centralna evropa LUZ, d.d.