ZELIŠČNA DELAVNICA, BOTANIČNI VRT V LJUBLJANI, 30. 5. 2012

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (9)
  • Komentarji (0)
četrtek, 07. junij 2012 11:25:00

V Botaničnem vrtu v Ljubljani, smo se udeležili delavnice na temo Zelišča. V prvem delu smo si ogledali vrt, kjer so nam bila predstavljena zelišča, v drugem delu smo obiskali vrt iz oddaje Dobro jutro, v tretjem delu pa smo si v glinene lonce posadili zelišča. Tole pisanje je nastalo zgolj iz zapiskov, zato se oproščam za morebitne napake ali netočne navedke.
Zelišča so rastline in rastlinske vrste, ki jih uporabljamo za zdravljenje, in so jih uporabljali tudi takrat, ko še niso poznali zdravil. Hkrati si z njimi bogatimo jedilnike in urejamo prebavo. Njihove značilne učinke smo ugotovili, ko smo jih začeli uporabljati.
Te rastline zaščitijo same sebe: rastejo ob pomanjkanju vode, pomanjkanju sonca, tekmujejo za prostor v naravi. Zato tvorijo sestavine pred zaščito pred soncem – eterična olja.<oljne žleze imajo v listih in steblih, da sončno sevanje odbijejo nazaj v ozračje. Delujejo antibakterično in antimikotsko. V času suše preprečijo svoj propad.
Nabiramo jih dopoldan, med 11.00 in 12.00 uro. Takrat je vsebnost eteričnih olj največja. Nabiramo jih v sončnem vremenu. Cvetovi morajo biti suhi, v okolici ne sme biti škropiv. Zelišča lahko vzgajamo tudi doma, na domačem vrtu, vendar ima ta manj eteričnih olj. Rastlina prav tako doživi stres in zato ima največ eteričnih olj prav v naravi.

1. del - ZELIŠČA

Zdravilna zelišča spadajo v družino usnjatic. Značilno za njih je, da imajo debele, močne liste, ki rastlino ščitijo pred močnim sončnim sevanjem.
BAZILIKA – grška. (bazilisk – kača s strupenim pogledom). Izboljšuje prebavo, je dobro čistilno sredstvo, razkužuje, dobra je kot dodatek mediteranskim jedem. Lahko je zelena, rdeča, pisana, z okusom ali vonjem po limoni. Svežo naberemo, posušimo in shranimo.
ŽAJBELJ – dezinficira; uporabljamo ga za zobne kreme, ustne vode. Doma ga uporabljamo za grgranje, za čaj, za zdravljenje vnetja ustne votline.
MUŠKATNA KADULJA – cvetovi so rožnati,beli, je sestavina zobnih krem. Zdravi zobobol in vnetja ust. V kuhi prekomerno uživanje ni priporočljivo.
SIVKA – Egipčani so si v sivkino vodo namakali mrtvaške prte, da bi preprečili neprijetne vonjave. Pravijo, da sta jo iz raja prinesla Adam in Eva. Deluje dezinfekcijsko, antibakterijsko, antimikotsko. Uporabni so cvetovi in listi. Uporabljamo jo za odganjanje moljev v omarah, odganja mrčes. Iz sivke lahko pripravimo dišavne lončke ali sivkino olje, s katerim si natiramo telo , izdelujemo mila, kreme, ali si pripravimo tinkturo.
MONARDA – cveti modro ali rdeče. Rdeča je krasen okras na našem vrtu. Iz monarde so si stari Indijanci pripravljali čaj. Ugodno vpliva na motnje v prebavi.
MELISA – sprošča, pomirja. Z dodatkom mete dobimo čaj za poživitev. Uporabljamo jo za dodatek zobnim kremam. Lahko jo žvečimo, da si z njo razkužimo ustno votlino.
META – izboljšuje spomin, dobro učinkuje na čiščenje dihalnih poti. Pripravimo si poparek z dodatkom timijana.
TIMIJAN ali MATERINA DUŠICA – uporabljamo ga za inhalacijo, čiščenje dihalnih poti, učinkuje antibakterijsko. S poparkom timijana si lahko očistimo kožo, deluje kot razkužilo.
ORIGANO ali DOBRA MISEL – uporabna je za čiščenje dihalnih poti, za izkašljevanje, ker pomaga pri izločanju sluzi. Ko rečemo origano, marsikdo pomisli na pizzo, kjer je nepogrešljiva.
ŠATRAJ  - je začimba, ki jo uporabljamo kot dodatek juhi in dodatek k mesu. Deluje antibakterijsko.

2. del – vrt oddaje Dobro jutro

META, POPROVA – ima rdeča stebla in močan vonj. Je oblolistna, kosmata rastlina. Ima vonj po limoni. Deluje antiseptično in antibakterijsko, zato jo uporabljamo za ustne vode in zobne kreme.
LUŠTREK – deluje kot afrodiziak. Včasih so ga uporabljali za ljubezenske napoje. Mogoče bolje, za prikrivanje neprijetnih vonjav. – ker so si ga popotniki dajali v čevlje. Danes ga uporabljamo kot dodatek zelenjavnim jedem, enolončnicam.
KAMILICA – v našem vrtu je koristen plevel. Uporabna je za uravnavanje prebavnih težav, pri napenjanju, pri menstrualnih težavah. S kamiličnim poparkom si izpiramo kožo. Deluje antiseptično.
OGNJIČ – cvetove uporabljamo za čas. Iz njega si izdelujemo kreme, ki jih uporabljamo za opekline, po sončenju, pike žuželk.
DROBNJAK – česen. Lahko ga zmrznemo in ga tako tudi uporabljamo.
PETERŠILJ – uporablja se kot zelišče za vse jedi. Korenina peteršilja deluje odvajalno.
ROŽMARIN – tipična mediteranska začimba. Spodbuja koncentracijo, krepi spomin. V kuhinji ga uporabljamo kot dodatek mesnim jedem, divjačini.
LIMONSKA TRAVA – blaži želodčne težave, proti slabosti, bruhanju, odganja žuželke, komarje. Je naravni repelent.
CITRONKA – nabira in suši se za čaj. Uporabna je proti slabosti, s svojim vonjem odganja komarje.
ČIJA – spada med kadulje, ima vijolične cvetove. Stari Inki so jo uporabljali v prehrani in pijači. Uporabna so njena semena, imajo veliko koncentracijo nenasičenih maščobnih kislin. Preprečuje raka.  1-2 žlički semena/dan zmešamo z jogurtom ali jih enostavno popijemo z vodo. V kuhinji jo lahko uporabljamo za zgoščevanje jedi.

Tadeja Vadnjal, junij 2012

Komentarji na to objavo so zaprti.
Vital landscapes Centralna evropa LUZ, d.d.